РАЙОННА КОЛЕГИЯ НА БЛС - КЮСТЕНДИЛ

Декларации за сключване на договор с НЗОК за ПИМП и СИМП - 2020 г.

СЪБОРЪТ НА БЛС ДАДЕ МАНДАТ ЗА ПОДПИСВАНЕТО НА НРД 2020-2022

С 209 гласа „за“, 22  „против“ и 8 „въздържал се“ делегатите на 71-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз дадоха мандат за подписване на  Националния рамков договор за 2020-2022г.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров благодари на делегатите и заяви, че постигнатото е отново крачка напред, а не назад. „Голяма част от поставените от БЛС искания по време на преговорите бяха изпълнени“, допълни председателят на съсловната организация. Сред тях:

-Увеличаване на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%

 -Намаляване на обемите в размер 7 на сто

- В НРД да се запише, че болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 35 на сто от месечния приход на лечебното заведение от Националната здравноосигурителна каса за лекари и специалисти по здравни грижи – (съответно 22 на сто за лекари и 13 на сто за специалисти по здравни грижи, работещи в болницата)

 -Лекарят без специалност ще има право да извършва дейности под субординирана координация на лекар със специалност

-При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, да не се налагат глоби и да не бъде лимитиран. Отпадане на регулацията и за изследванията при профилактика

-Увеличаване средно с 18% на цените на МДД (медико – диагностичните дейности)

-Увеличаване средно със 7 на сто на цените в СИМП за първичен преглед, първични профилактичиен преглед по програма „Майчино здравеопазване“, вторичен преглед, медицинска експертиза и др.

-Диференцирана цена за процедура № 3 в зависимост от това дали се изпълнява в легла на ОАРИЛ и КАРИЛ  или в интензивни легла по специалност

Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. В чл. 49 ще бъде добавено предложението на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4. Договорено е още общопрактикуващите лекари да могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.

Съборът гласува още 2 допълнителни текста, които да бъдат изпълнени през 2020 година. В противен случай няма да бъде подписан НРД. Те имат следното съдържание:

-Текстовете в НРД 2020-2022 г., които касаят съответствие на изпълнението на индивидуалния договор на ЛЗБП с броя легла да бъде съгласно брой легла, с който лечебното заведение изпълнявало договора през 2019 г.

-В случай, че в края на 2020 г., след извършен анализ, се констатира липса на опасност от преразход на средствата за БМП, БЛС се ангажира да започне преговори с НЗОК за отпадане отчитането на дейностите, лимитирани по вид болнични легла-по отделения, като отчитането да се извършва на база общ брой легла в лечебното заведение.

През следващата седмица Управителният съвет на БЛС продължава разговорите с НЗОК. Предстои и официалното подписване на НРД 2020-2022, като БЛС се надява договорените параметри да бъдат стриктно спазвани.

 
Продължава...

Медицински стандарти

COVID-19 - Останете вкъщи!

Скъпи сънародници,

     Измина близо месец от въвеждането на извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19.

     Всички бяхме подложени на изпитание, но резултатите са видими и България остава слабо засегната от бедствието, което наблюдаваме в други страни.

     За да не пропилеем постигнатото и за да не обезсмислим всички усилия, Ви молим - останете вкъщи. Спазвайте препоръките на Националния оперативен щаб. Останете здрави!

Продължава...

7-ми април – Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник!

7 4Честит професионален празник, скъпи медици!

Честит празник, уважаеми колеги!

Честит празник, мили и неуморни медицински сестри, фелдшери и лаборанти!

Честит празник и на Вас, санитари, шофьори на линейки и санитарни автомобили!

Честит празник, санитарни инспектори, фармацевти и служители на РЗОК!

     Бъдете живи и здрави! Бъдете все така всеотдайни, отзивчиви и доказани професионалисти! Бъдете както винаги на висотата на обществените нужди и очаквания, особено в момент като настоящия!

     Като председател на Кюстендилска лекарска колегия искам да изкажа огромната си благодарност и възхищение от всички Вас, които в тази безпрецедентна  криза, застанахте очи в очи със смъртта, без колебание. Бяхте на своето място, когато нямахте никакви лични предпазни средства. Останахте там, въпреки ясното съзнание, че може да застрашите живота на най-близките ви същества, при все това, че те нямат вина за Вашия избор.

     Скъпи медици, запазете всички тези ценности, които носите, независимо че ежедневно ще се намерят хора да Ви хулят, ругаят и обвиняват неоснователно. Трудът, който полагате е богоугоден и непознат  по своята същност за по-голямата част от обществото. Но съм сигурен, че когато отмине тази буря, когато се върнем към обичайното си ежедневие, хората ще разберат, че са имали своите лекари, сестри, фелдшери, лаборанти и че те са дали всичко от себе си за тяхното оцеляване.

     Накрая, в този труден за всички ни момент, искам да благодаря на всички добри хора, благодетели, отзовали се на нуждите на лечебните заведения в нелеката борба с коронавирусната инфекция.

Благодарим Ви, мили хора! Бъдете благословени!

Още един път честит празник, медици!

Д-р Красимир Панчев

Председател на УС на РК на БЛС -Кюстендил

Продължава...